Legatsøgningen: 6 vigtige råd

Der er mange penge at hente, når du skal på studieophold i udlandet, hvis du søger forskellige legater og hos diverse fonde. Vi giver dig en overordnet guide til legatsøgningens do's and don'ts!

 

1. Søg smart!

Lad være med at bruge unødvendig tid på at søge alle de legater, du kan finde. Søg i stedet smart og prioriter din tid på at udarbejde gode og gennemtænkte ansøgninger. Mange fonde og legater har specifikke krav til deres ansøgere, så søg kun dem du rent faktisk har en chance for at få. De fleste ansøgere til legater og fonde bliver nemlig oftest valgt fra, da de ikke lever op til de kriterier, der er for at få legatet. Der er ingen grund til at spilde sin tid de forkerte steder.   

Derudover kan det være en fordel at søge hos de lidt større fonde som Augustinus Fonden, Otto Mønsteds Fond, Oticon Fonden, Knud Højgaards Fond og Nordea-Fonden. Disse fonde uddeler ofte større og flere legater, så hvis du lever op til kravene, er de ofte lidt nemmere at få end andre fonde og legater. 

 

2. Skriv et godt CV

Nøglen til at skrive et godt CV er, at det skal være let at læse, og at det er overskueligt. Skriv dine nyeste erfaringer og informationer først og brug tid på at finde et fangende layout, der gør det nemt og spændende at læse.

Find eventuelt inspiration til dit CV på pinterest eller andre inspirationssites. 

Sørg desuden for at få fremhævet de kvalifikationer, som fonden lægger vægt! Det er eksempelvis ikke super vigtigt at presse ind, at du var god til svømning, da du var 10 år. 

 

3. Dit budget er afgørende!

Fonde og legater vurderer din ansøgning ud fra dit budget, som skal forklare, hvorfor du har behov for økonomisk støtte. Det er derfor et af de vigtigste dokumenter i din ansøgning, og det er vigtigt at huske at være realistisk, når du lægger dit budget.

Personerne bag de forskellige fonde og legater ved godt, hvad et udlandsophold koster, og selvom det kan være fristende at søge lidt ekstra lommepenge, kan det give bagslag! En god ide er at angive ens finansierings behov i stedet for at søge et bestemt beløb, da man ofte modtager et mindre beløb, end det man har ansøgt om.

 

4. Skil dig ud i din motiverede ansøgning

Den motiverede ansøgning er den bedste mulighed for at skille dig ud i bunken af ansøgere! En motiveret ansøgning er individuel og skal være helt skarp i at overbevise læseren om, hvorfor det lige præcis er dig, som de skal støtte. Det er fristende at blive doven og sende den samme ansøgning ud til alle, men det er en stor fejl, da det gør det rigtig svært at skille sig ud og målrette sin ansøgning. 

En god ide er at komme ind på, hvem du er, hvad du gerne vil have ud af dit ophold, og at et legat vil gavne både dig og dem, du ønsker skal støtte dig. Sørg desuden for, at den er velskrevet, motiveret og ikke mindst personlig!   

 

5. Udarbejd en god projektbeskrivelse

En god projektbeskrivelse skal besvare alle de hv-spørgsmål en eventuel læser kan have. Det er vigtigt, at læseren nemt kan få svar på de vigtige spørgsmål såsom ...

  • ... hvad projektet handler om
  • ... hvorfor det er relevant
  • ... hvordan det kan føres ud i livet
  • ... hvem der står bag det
  • ... hvornår det skal forløbe etc.

Derudover er det vigtigt, at din projektbeskrivelse lever op til eventuelle krav, der er stillet af fonden eller legatet.

 

6. Glem ikke de gode anbefalinger!

De gode anbefalinger kan være med til at vise, hvorfor du er pengene værd, og det er en god idé at gå på jagt efter anbefalinger tidligt, så dem der skal udarbejde dem har tid til at skrive nogle gode anbefalinger. Ikke alle anbefalinger er lige relevante, så vælg dem også med omhu. Vælg de mest aktuelle anbefaling, du kan støve frem og sørg for at anmode om, at de fremhæver de færdigheder, du gerne vil videreformidle. Vedlæg gerne anbefalinger fra både arbejdsgiver og uddannelsessteder, hvis det er muligt. 

 

Find uddybende guides til legatsøgning her.

)