Legatsøgning: Guide til den praktiske del

Guiden er udarbejdet i samarbejde med Legatbogen.dk - Danmarks største søgemaskine for fonde & legater.

 

Der er meget arbejde, der skal ordnes, når man skal søge fonde og legater. Man skal indsamle en masse dokumenter, skrive en masse tekster og sende en masse breve og mails med ansøgninger. Men hvis du sørger for at strukturere og systematisere alt det praktiske, kan du spare rigtig meget tid!

På dette tidspunkt i processen, har du allerede udvalgt de fonde og legater du vil søge, og du har forhåbentlig fået lavet en god motiveret ansøgning, skrevet et CV, lavet dit budget, og hentet alle de bilag du skal vedlægge som dokumentation. Næste skridt er at sende dine ansøgninger ud – så her kommet par tips til den praktiske del:

 

1: Sørg for at lave dine indkøb på én gang

Hvis du køber alt hvad du skal bruge på én gang, kan du spare en masse tid. Her er hvad du skal bruge:

Frimærker:

Fylder hele din ansøgning mindre end 15 A4-sider, burde det ikke veje mere end 100 gram, og du kan derfor købe frimærker til breve på max. 100 gram.

A4 rudekuverter:

Sørg for at lægge et følgebrev forrest til hver ansøgning. På følgebrevet skriver man fondens navn og adresse, og også de bilag du har vedlagt. Husk at lægge følgebrevet sådan så adressefeltet passer med ruden i kuverten – så slipper du også for at skrive adressen på selve brevet.

Printerpapir:

Køb hvidt A4 printerpapir, hvis du har din egen printer. Du kan risikere at komme til at bruge meget papir, da nogle fonde gerne vil have flere eksemplarer af din ansøgning og dine bilag.

Tykt kvalitetspapir til CV’et:

Det kan være en god idé at printe sit CV på noget kvalitetspapir, der er lidt tykkere end det normale. På den måde kan man skille sig lidt ud – men hold det stadig klassisk mht. skrifttype og farve, selvfølgelig!

Papirklips:

En lille hemmelighed: Administratorerne hos fonden eller legatet foretrækker at du bruger papirklips frem for at hæfte siderne sammen. Hvis de skal kopiere din ansøgning, er det meget nemmere for dem med papirklips.

 

2: Hav orden i dine dokumenter

Opret forskellige mapper eller et arkiv på din computer, så du lettere kan bevare overblikket over alle dokumenterne.

1. Start med en overordnet ”master”-mappe, hvor du kan have alle dine master-versioner af dokumenterne.

2. Lav undermapper for hver fond eller legat, så du ikke blander bilagene sammen.

3. Til hver undermappe skal du lave et følgebrev, der er tilpasset hver enkelt fond eller legat. Et godt råd er at bruge dine følgebreve som indholdsfortegnelse over dine bilag. Du kan sagtens bruge et følgebrev, selvom der også er et ansøgningsskema – og vær derudover også opmærksom på, at de kan kræve en specifik rækkefølge på bilagene fra de forskellige fonde og legater.

4. Gem dokumenterne du udarbejder i hver mappe for de respektive fonde og legater. Dette er også nødvendigt med henblik på, at det kan være nødvendigt at målrette den motiverede ansøgning til de forskellige fonde og legater.

 

3: Send ansøgningerne afsted

Når du er helt klar, er der tre mulige ting du kan gøre:

- Printe alle dokumenterne, putte dem i kuverter og sende dem med posten

- Eller sende alle dokumenterne per mail og vedhæfte alle bilagene

- Eller sende dokumenterne gennem fondens eller legatets elektroniske ansøgningssystem.

 

Per brev:

Sender du alle dokumenterne med posten, skal du sørge for, at alle dokumenter kommer i de rigtige kuverter. Print alle dokumenterne og ordn det hele et sted, hvor du har masser af plads til at sortere det hele ud i bunker. Brug følgebrevet som indholdsfortegnelse og til at holde overblikket.

OBS: Sørg altid for at sende kopier af dine dokumenter, da de fleste fonde og legater ikke sender ansøgningerne retur. På den måde mister du ikke de originale dokumenter.

 

Per elektronisk ansøgningssystem:

Følg anvisningerne i det elektroniske system. Der vil ofte være tekstfelter, der skal udfyldes og bilag der skal vedhæftes online. Kan du af diverse årsager ikke vedhæfte din motiverede ansøgning, så sørg for at de får den på en anden måde – eksempelvis ved at klippe stykker af teksten ind i tekstfelterne i stedet.

 

Generelt om ansøgningsskemaer

For hurtigere at kunne vurdere om din ansøgning falder inden for det pågældende støtteområde, bruger mange fonde og legater ansøgningsskemaer.

Flere administratorer fortæller, at omkring halvdelen af alle ansøgninger bliver kasseret på grund af mangelfulde ansøgningsskemaer. Sørg derfor for at udfylde alle bokse korrekt.

Ved ansøgningsskemaer er det ofte tilladt at henvise til sine bilag, så man på den måde bare kan vedlægge motiveret ansøgning, CV, budget og andet. I de tilfælde, hvor det ikke er tilladt, kan det være en god idé at indsætte dele af den motiverede ansøgning ind i felterne på ansøgningsskemaet. Det er vigtigt at skrive med en letlæselig håndskrift, hvis ansøgningsskemaet skal udfyldes i hånden. Er din ansøgning for svær at læse, kan du risikere at den kasseres.

 

Overhold formalia og vær omhyggelig

Før du sender ansøgningen, så husk altid at læse hvert dokument igennem for stavefejl, tastefejl eller regnefejl i budgettet.

Sørg for at medsende ALLE dokumenter, der kræves af fonden eller legatet, og lad helt være med at sende noget, de ikke har bedt om.

Husk at anføre det i din ansøgning, hvis der er nogle dokumenter du mangler og derfor har behov for at eftersende dem. Du kan risikere at nogle fonde og legater kasserer din ansøgning, hvis der mangler bilag, så det er vigtigt at gøre dem opmærksom på det, hvis der mangler noget.

 

Dos and donts – 5 hurtige tips

- Du sparer rigtig meget tid ved at lave en indkøbsliste over alt hvad du skal bruge og købe det hele på én gang.

- Lav et følgebrev og brug det som indholdsfortegnelse til din ansøgning.

- Brug mapper eller arkiv på computeren til at organisere dine dokumenter.

- Send kun de dokumenter du bedes om at sende.

- Korrekturlæs dokumenterne, så du er sikker på, at der ikke er dumme fejl.

)