Legatsøgning: Guide til den motiverede ansøgning

Guiden er udarbejdet i samarbejde med Legatbogen.dk - Danmarks største søgemaskine for fonde & legater.

 

Du er langt fra den eneste studerende, der søger støtte til studie- eller praktikophold i udlandet. For at skille dig ud fra de andre ansøgere og gøre ansøgningen personlig, er det vigtigt at skrive en god motiveret ansøgning. Med den motiverede ansøgning får du muligheden for at tale din egen sag, frem for at lade karakterudskrifter, budgetter og andre praktiske dokumenter tegne et billede af dig.

 

Den motiverede ansøgning: Sådan gør du

Der er en række elementer, du skal huske i din motiverede ansøgning. Du skal fortælle hvem du er og hvad dit projekt handler om – og derudover skal du begrunde overfor fonden, hvorfor det er lige netop dig, de skal støtte. En motiveret ansøgning er individuel, og der er ingen rigtig eller forkert måde at gøre det på – hvilket betyder, at du kan skrive den så den passer dig selv bedst muligt. Overordnet er dog, at den er velskrevet, velmotiveret, gennemarbejdet og vigtigst, personlig. Vi kommer her med nogle tips til de informationer, som er gode at have med i den motiverede ansøgning.

 

Titel og introduktion

Sørg for at administratoren hos fonden eller legatet får et godt indtryk af, hvad ansøgningen handler om. Lav en fængende titel og introducer derefter kort dig selv. Herunder burde stå, hvad du hedder, hvor gammel du er og hvad du studerer. Inkluder også gerne hvor du skal hen, hvornår du skal afsted og hvad du skal lave på dit udlandsophold. Nøglen til en god introduktion er at holde det kort og præcist.

 

Præsentation

Sørg for at vise hvem du er, og fremhæv dine kompetencer som studerende inden for dit studie. Du må meget gerne uddybe med eksempler, der fremhæver dine faglige og personlige kompetencer. Det kan du for eksempel gøre ved at fortælle om relevante studiejobs, frivilligt arbejde eller relevante fag fra studiet. Gør ansøgningen personlig, men ikke privat.

 

Formål

Beskriv hvad du forventer at få ud af udlandsopholdet, både personligt og fagligt. Og det er helt okay, at være meget specifik i forhold til fag eller aktiviteter, du vil deltage i. Du kan for eksempel nævne, at du gerne vil besøge FN på dit ophold i New York eller lave frivilligt arbejde på dit ophold i Kina – og forklar hvorfor det gavner dig, og hvorfor du ønsker at tage til lige netop det land. På denne måde viser du, at du har gjort dig nogle tanker om dit ophold og har foretaget et velovervejet valg.

 

Relevans og argumentation

Vis at din ansøgning er relevant for fonden eller legatet ved at sætte dig godt ind i deres støtteområder. Det er spild af jeres begges tid, hvis du alligevel ikke opfylder kriterierne. Det kan derfor være en god idé at vise, at du rent faktisk lever op til fondens kriterier, eksempelvis ved at tage udgangspunkt i et par linjer fra fondens eller legatets beskrivelse af støtteområder og skrive lidt om det med egne ord.

 

Gør din motiverede ansøgning målrettet

Ofte vil du stå i en situation, hvor du søger flere forskellige fonde og legater, og det kan derfor sagtens betale sig at lave en standard-ansøgning, som du kan rette til alt efter hvor du sender den hen. Det er nemt at rette til, hvis du laver et særligt afsnit der handler om den specifikke fonds støtteområder. Sørg selvfølgelig også for at ændre navnet på fonden eller legatet.

 

Vær omhyggelig og overhold formalia

Der er pres på de mange fonde og legater, der hele tiden modtager rigtig mange ansøgninger. Hav derfor styr på alle dine bilag og sørg for, at der er orden i tingene, for at være sikker på at komme videre til betragtning. Gør det nemt for administratorerne at finde den information de har behov for – eventuelt ved at lave et sidehoved på dine dokumenter med navn, adresse, telefonnr, mail, osv. Dobbelttjek også om du har vedlagt alle informationer der bliver bedt om, og om du overholder generel formalia i forhold til antal tegn eller hvor mange eksemplarer du skal sende af ansøgningen. Brug tid på detaljerne, og få eventuelt en til at læse korrektur.

 

Dos and donts – 5 hurtige tips

- Skriv ikke for meget – hold den motiverede ansøgning på max én side.

- Husk at bruge A4-format. Alt andet er til gene for dem, der skal læse din ansøgning.

- Overhold formalia – og lad være med at snyde med datoen, hvis du har misset deadline. Det bliver gennemskuet hurtigt.

- Find ud af, hvilke støtteområder fonden eller legatet har, og match det så med det fra din uddannelse eller udlandsophold, der passer bedst muligt.

- Gør det nemt for fonden – sørg for at det er nemt at læse sig frem til den information de skal bruge.  

)