Hvordan beslutter man hvad man skal studere? Det er en stor beslutning og derfor har vi samlet nogle tips til dig, der gerne vil til at studere.

Ved du hvad du vil studere?

At vælge hvad man vil studere virker som et stort skridt. Og det er en stor beslutning; uanset hvad kommer du til at bruge et par år af dit liv på at studere og derefter måske arbejde i et job indenfor det specifikke felt. Din mavefornemmelse er vigtig her, men når du tager sådan en stor livsbeslutning kan det også være gavnligt at stille sig selv et par spørgsmål for at finde frem til den helt rigtige beslutning. Vi har samlet 5 spørgsmål, som du kan stille dig selv for at finde ud af hvad du vil studere. Læs dem i gennem – vi håber du kan bruge dem!

1. Hvad har jeg lyst til at lave og være når jeg er voksen? 

Du blev sikker spurgt om det her da du var barn, men nu er du et sted i dit liv hvor du rent faktisk kan begynde at overveje det. Det kan være at du har haft et drømmejob i mange år nu, men det kan også være at det er første gang du tænker seriøst over det. Spørg dig selv hvad du har lyst til at lave og hvilken person du stræber efter at være når du er færdig med at studere. Hvad er vigtigt og betydningsfuldt for dig? Hvad motiverer dig? Hvor ser du sig selv ende henne? Selvom det kan virke som den endelige beslutning, så behøver det ikke at være det. Du har masser tid til at finde ud af hvad du vil lave og også til at skifte mening hen ad vejen.

2. Hvornår flyver tiden afsted for mig?

Hvad interesserer dig og hvorfor? Hvad er det som for tiden til at flyve afsted for dig og motiverer dig til at gøre dit allerbedste? Det kan måske hjælpe at skrive ned hvad der får dig i gang og som du kan holde fokus på i længere tid. At se det sort på hvidt gør det nemmere at se om der er et gennemgående tema i dine interesser, som måske kan pege dig i en bestemt studieretning. 

3. Hvor længe kan jeg sidde stille?

Hvor vigtigt er fysisk aktivitet i løbet af dagen for dig? Foretrækker du at sidde ved et skrivebord eller drømmer du om en fremtidig arbejdsplads udendørs? Eller måske en kombination af de to? Hvis du ikke har nogen anelse om hvad du vil lave, så tænk over dine egen præferencer i hverdagen. Det kan give dig en god fornemmelse af hvad du har lyst til at lave i fremtiden. 

4. Hvem ser jeg mest op til?

Er der nogen, som du kigger på og tænker: "Den her person er mega sej", "Jeg ville ønske jeg var ligeså god til det her som..." /Den her person har drømmejobbet"? Tænk over hvordan den person er kommet til hvor de er i dag og hvad du skal gøre for at nå dertil. Hvis du finder ud af hvad de har studeret og hvor de har arbejdet førhen, så kan du få en idé om det er den vej du også har lyst til at gå og hvordan du opnår det. 

5. Er jeg klar til det her? 

Uanset om du ansøger til studie direkte efter gymnasiet eller om du er på dit tredje sabbatår, så er det dit valg og kun dit. Du har måske brug for mere tid til at overveje dine valg eller føler at du har brug for gode råd eller at der er nogen, som tager valget for dig. Men i sidste ende, så er det din egen beslutning. Her er et par tips til dig, hvis du stresser lidt over beslutningen: 

Du kan aldrig med sikkerhed vide om noget er det rigtige for dig, før du begiver dig ud i det. Forældre, venner og alle andre vil kun det bedste for dig, men husk på at det her er din fremtid og dit valg. Selvom nogle kan virke til at vide præcis hvad de vil, så er du bestemt ikke den eneste, som stadig brainstormer alle mulighederne. 

Brug tid på at udforske de forskellige muligheder. Brug en uddannelsesguide og gå de forskellige studieretninger i gennem, som vækker din interesse. Skriv alt ned, som du synes lyder interessant og kig på den liste et par dage senere – er de forskellige muligheder stadig interessante? 

Research! Det ville være ærgerligt ikke at ansøge til sit drømmestudie, bare fordi man ikke vidste at det eksisterede. Sæt tid af til at undersøge de forskellige muligheder. Kan du ikke finde et studieområde, som lever op til alle dine ønsker? Prøv at kigge på uddannelser i udlandet – du behøver ikke nødvendigvis studerer i det hjemland. Og glem ikke: Det valg du tager nu begrænser ikke dine muligheder senere i livet. Du kan altid bygge videre på det du starter på i dag og det er heller ingen skam at skifte mening og starte på noget helt andet. 

)