Må du arbejde, mens du studerer i udlandet? Vi kigger nærmere!

Må du arbejde, mens du studerer i udlandet?

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Jobseeker.

Det er en sjov og udfordrende oplevelse, når man studerer i udlandet – men sådan en livsændrende begivenhed er heller ikke helt gratis. For at dække omkostningerne er der derfor mange studerende, der gerne vil finde sig et deltids- eller studiejob. Men må man egentlig det? Her i artiklen kigger vi nærmere på, hvad det vil sige at arbejde i udlandet som studerende.

Godt fra start 

Bureaukrati kan ofte komme til at virke meget overvældende – især hvis det er i et fremmed land eller på et sprog, man ikke taler – og derfor er det vigtigt at tage et skridt ad gangen. Det første, du skal forstå, er visumkravene til det land, som du skal studere i. Den type visum, du får tildelt, er nemlig afgørende for, om du må arbejde under studierne. Hvert land har nogle typiske regler, som vi kigger lidt nærmere på her.

Studerende uden for Danmark

Vær utrolig opmærksom på de enkelte landes regler, da du ellers kan lande i problemer. I USA er det ofte sådan, at internationale studerende må arbejde op til 20 timer på og fuldtid i løbet af sommerferien – men hvis du vil søge arbejde uden for campus, er der helt andre regler, der gør sig gældende. Lande som Sydkorea og Japan har langt mere strikse regler, som gør det næsten umuligt for studerende.

Nogle lande tager også studierne meget seriøst, og deres uddannelse kan være enormt tidskrævende – måske meget mere end du forventer. Det er enormt vigtigt, at du får den rigtige balance mellem studie, job og fritid, og derfor skal du overveje, om studielandet er så dyrt, at du ville være afhængig af et deltidsjob, eller om du måske skal kigge et andet sted hen.

Uden for Danmark skal du dog også være OBS på, at det kan være svært at finde et studie- eller deltidsjob, hvis du ikke taler det lokale sprog flydende. Det kan også være en økonomi, hvor der ikke er stor efterspørgsel på deltidsjobs.

Arbejde, mens du studerer i udlandet

Billedbeskrivelse: Studerende taster på bærbar computer

Studerende i Danmark og resten af Europa

Er du derimod studerende her i Danmark eller resten af Europa, kan variere afhængigt af landet og arbejdet, du søger. Men overordnede linjer gælder dog for alle studerende, der gerne vil arbejde i et EU-land.

Hvis du er dansker eller anden EU-borger, kan som hovedregel studerer i alle medlemslande af Den Europæiske Union uden problemer – hvad end det er fuldtid, deltid eller studiejob. Der er ikke brug for en officiel arbejdstilladelse, selvom du altid skal registrere dig ved de lokale myndigheder, og lokale regler for arbejdsmarkedet selvfølgelig stadig er gældende. Hvert medlemsland kan også have begrænsninger på, hvor meget du må arbejde som studerende ved siden af studier – og de regler skal du naturligvis overholde. 

Hvis du kommer fra et land uden for EU og gerne vil studere og arbejde i Unionen, så går reglerne hen og bliver en smule mere komplicerede. Ofte har ikke-EU-borgere normalt lov til at arbejde i EU-lande, men der skal en officiel arbejdstilladelse til. Men generelle betingelser, der skal opfyldes for at arbejde som studerende i Europa, inkluderer: gyldig studietilladelse, gyldig arbejdstilladelse (hvis det kræves), tilmelding til et studie på fuld tid (mange gange min. 15 timer pr. uge) og i nogle tilfælde også gode nok sprogkundskaber til jobbet.

Specifikke forhold i Denmark

I Danmark skal du rigtigt nok ikke have en arbejdstilladelse, hvis du allerede kommer fra et EU-land. Hvis du kommer fra et land uden for EU, skal du rigtigt nok søge arbejdstilladelse gennem SIRI – også kendt som Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Når du først har det på plads, kan du begynde arbejdet, men hver dog opmærksom på, at du skal være fuldtidsstuderende, kun må arbejde op til 15 timer om ugen i løbet af dine semestre. Naturligvis skal du også overholde skattereglerne og betale skat af din indkomst.

Det kan også være en god idé at skrive dig bag øret, at mindstelønnen i Danmark er på 110,50 kr., og der er mange strikse love og regler, når det gælder arbejdsforhold, pauser og overtid. Selvom hvis du er studerende fra udlandet, har du selvfølgelig krav på de samme fordele.

Kan du få SU om udenlandsk studerende?

Hvis den studerende opfylder nogle bestemte betingelser, er der faktisk ikke noget, der forhindrer udenlandske studerende i at få SU i Danmark.

Foruden alle de gængse krav, som alle skal leve op til, skal du have en gyldig opholdstilladelse og være i gang med fuldtidsuddannelse i Danmark. Desuden er der særregler for studerende fra bestemte lande, og der kan være internationale aftaler, som gør det muligt. SU-satserne kan også meget vel være påvirker af, om du er dansk eller udenlandsk statsborger. Udenlandske studerende kan også modtage andre former for økonomisk støtte som bl.a. stipendier eller fra private organisationer.

Det er altid en god idé at kontakte SU-kontoret på din uddannelsesinstitution, da de kan hjælpe dig med at finde de korrekte oplysninger for lige netop din situation.

Sådan forbereder du en jobansøgning i Danmark

Når bureaukratiet endelig er overstået, skal du i gang med jobsøgningen. Husk, at alle lande har forskellige normer, når det kommer til længde og udseende af både CV’et og din motiverede ansøgning. Det kan være en super idé at finde en CV-skabelon online, så du ikke skal bruge for meget energi på det, men samtidig ved, at det ser professionelt og flot ud. De fleste steder godtager CV’er på både engelsk og dansk.

Arbejde, mens du studerer i udlandet

Billedbeskrivelse: Tre studerende arbejder sammen og peger på en laptopskærm

Næste skridt 

Der kan være mange faktorer, der spiller ind, når vi kigger på, hvorvidt du må arbejde i udlandet som studerende. Her i artiklen kan vi se, at du i langt de fleste situationer her i Danmark og resten af Europa gerne må arbejde som udenlandsk studerende – selvom der kan være både nogle minimumskrav og begrænsninger på omfanget.

Men midt i al bureaukratiet må du ikke helt glemme, at det hele ikke skal gå op i arbejde. Når du er studerende i udlandet, skal du også gøre lidt plads til, at det fra tid til en anden går op i hat og briller. Ellers vil du føle, at du kun har fået en halv oplevelse med på rejsen.

Og så er der kun tilbage at sige: God arbejdslyst!

 

Bibliografi: 

Students and employment in the US

Arbedje in Den Europæske Union

Uddannelses og Forskningsstyrelsen: Udenlandsk statsborger

Borger fra et land uden for EU/EØS Hvordan kan jeg studere i Danmark?

Ansøge om en opholds- og arbejdstilladelse som studerende

Uddannelses og Forskningsstyrelsen: SU i udlandet

)