Har du svært ved at holde koncentrationen?

Er du typen, der aldrig formår at læse mere end én side sammenhængende før du har givet dig i kast med noget helt andet?

Det kan være svært at holde koncentrationen når man studerer, og især perioderne med eksamenslæsning kan være hårde når man sidder det meste af dagen med hovedet i bøgerne. Vi kommer derfor med et par simple råd til hvordan du kan optimere din læsning.

 

Lav en to-do liste

På den måde har du et overblik over hvad du skal nå, og du sikrer, at du trods diverse overspringshandlinger når hvad du skal. En liste skaber struktur og det giver samtidig en bedre arbejdsgang, hvis man hele tiden ved, hvad man skal.

 

Husk at holde pauser

Det er vigtigt at holde pauser regelmæssigt, så du ikke kører helt død. Du kan eventuelt gå helt væk fra computeren, lave noget frokost, gå ned og handle eller bare sætte dig i sofaen og se lidt tv i stedet. Det kan være en god idé at indarbejde pauserne i din læseplan – det virker samtidig motiverende. 

 

Sluk mobilen

Vi griber helt automatisk ud efter mobilen hvert andet minut – også selvom vi ved, at der ikke er sket noget siden sidst vi kiggede. Den er en fjollet tidsrøver, og den kan sagtens vente til du holder en pause, der kun vil være endnu mere velfortjent fordi du ikke hele tiden har kigget på din mobil ;-)

 

Læs andre steder end du plejer

Det kan være distraherende at læse derhjemme, for der er altid 100 andre ting, man kan lave i stedet for at læse og skrive opgave. Det er jo lige pludselig meget vigtigere at tage opvasken eller folde vasketøjet - noget der ellers aldrig haster! Prøv derfor at sæt dig andre steder end derhjemme - det kan for eksempel være:

 

- Biblioteket.

Det kan være godt for dig at sidde et sted, helt uden larm og forstyrrelser, og det er biblioteket helt perfekt til. 

 

- Skolen.

Synes du, det er forstyrrende at sidde på biblioteket, kan du finde en stille krog eller læsesal på skolen eller universitetet. Der er som regel gode læseforhold for studerende - og du kan eventuelt alliere dig med nogle medstuderende, så I kan læse sammen på skolen.

 

- Hjemme hos mor og far.

Tag hjem til dine forældre og læs. De vil typisk være på arbejde, og du kan derfor sidde og læse i fred. Ofte er det dit eget hjem, der er distrahende fordi du altid lige kan finde på et eller andet at lave - og det slipper du for ved ikke at sidde derhjemme. 

 

Derudover hjælper sund kost, motion og søvn på din generelle koncentrationsevne, så glem ikke de gode vaner bare fordi du drukner i pensumbøger.

)