Se hvordan du laver et studiebudget der holder! Bliv bedre til at spare penge med Sydbank og ISIC!

Sådan laver du et budget, der holder

Artiklen er leveret i samarbejde med Sydbank

Kniber det med at få pengene til at række hele måneden? Med et budget kan du få overblik over din økonomi, så du ved, hvor mange penge du skal lægge til side, og hvor mange penge du kan bruge på alt det sjove.

I denne artikel guider Sydbanks ungrådgiver Claus K. Jensen dig igennem de vigtigste punkter, så du kan lægge et budget, der holder.

 

Hvad har du af indtægter?

Det første, du skal gøre, når du lægger et budget, er at få dig et overblik over, hvor mange penge, der går ind på din konto, og hvornår. Det kan fx være løn, boligsikring og SU. Det kan også være enkeltbeløb som feriepenge eller restskat.

Har du en indtægt, der varierer fra måned til måned, kan du regne ud, hvor meget du i gennemsnit tjener om måneden og bruge det tal i dit budget.

 

Hvad har du af faste udgifter?

De faste udgifter fylder som oftest en stor del af dit budget. Faste udgifter kan bl.a. være:

 • Husleje
 • Forsikring
 • Vand, gas og el
 • Streaming-tjenester
 • Transport
 • Fitness- og mobilabonnement
 • Kontingenter og diverse medlemskaber

Faste udgifter kan variere fra måned til måned, da du betaler nogle udgifter på månedsbasis, andre hvert kvartal og nogle på årsbasis. Derfor er det en god idé at lægge penge til side hver måned til de faste udgifter, du kun skal betale hver 3. måned eller én gang om året. Så er du forberedt, når regningen lander i NetBanken eller din postkasse.

Det er desuden en god idé at få overførslerne af dine faste udgifter til at køre den sidste hverdag i måneden – så er du altid sikker på, at der er dækning på din konto. Er du 14-dagslønnet, anbefaler vi, at overførslerne kører samme dag, som du modtager din løn.

 

Budgetkonto til dine faste udgifter

En god måde at holde styr på dine faste udgifter er igennem en budgetkonto. I Sydbank har du mulighed for at få en budgetkonto til gratis og automatisk betaling af dine regninger. Vi hjælper dig gerne med at finde ud af, hvilket beløb der hver måned skal overføres automatisk, så dine faste udgifter er dækket.

Læs mere om Sydbanks budgetkonto

 

Husk også de variable udgifter

Nogle af dine udgifter er variable, og de kan være lidt svære at fastsætte. Er du kunne i Sydbank, kan du bruge forbrugsoverblikket i Sydbanks NetBank og MobilBank til at få et bedre overblik over, hvad dine penge går til. Gå gerne et par måneder tilbage. Alternativt kan du også tjekke din kontooversigt, og få et indblik i dine variable udgifter den vej igennem.

Selvom de variable udgifter kan være svære at fastsætte, er de nemmere at skære ned på end de faste udgifter. Så skal der mere luft i budgettet, kan det være en god idé at kigge på de variable udgifter.

Variable udgifter kan bl.a. være:

 • Tøj og sko
 • Mad
 • Cafébesøg og byture
 • Studiebøger
 • Tandlægeregninger
 • Medicin
 • Hygiejne- og skønhedsprodukter
 • Dyrlægeregninger

 

Opret en madkonto

Særligt posten til mad kan variere. Men med en madkonto kan du selv styre, præcis hvor meget du skal sætte af til mad hver måned, så du ikke risikerer at skulle leve af pasta og ketchup sidst på måneden.

Bor I flere sammen, kan I få hver jeres betalingskort til kontoen, som I hver især kan overføre et månedligt beløb til og på den måde finansiere de daglige indkøb.

Læs mere om dine kortmuligheder i Sydbank

 

Opsparingen til alle drømmene

Uanset om du drømmer om en festivalbillet, en ny cykel eller din egen lejlighed, kan en opsparingskonto hjælpe dig godt på vej. Selv små opsparinger kan vokse sig større, så gør endelig plads til det i dit budget.

Med en opsparingskonto i Sydbank kan du indsætte og hæve, lige så meget du vil, og gøre det, lige så ofte du vil.

Læs mere om Sydbanks opsparingskonto

 

”Bufferen”

Det kan ikke undgås, at du pludselig kommer i en situation, hvor du har brug for lidt ”buffer-kapital”. Fx hvis du taber din telefon i byen, og du får brug for en ny. Derfor anbefaler vi, at du lægger lidt ekstra til side i budgettet til uforudsete udgifter.

)