Hvordan rejser man ansvarligt? Vi har samlet information om ansvarlige rejser; læs igennem og tænk over hvad du kan gøre for at rejse ansvarligt.

Rejs ansvarligt

At rejse udvider din horisont og for mange, er det at rejse årets højdepunkt og de bedste minder skabes på farten. Der er mangesidige effekter af at rejse, ikke kun for miljøet, din destination og de lokale, men også på dig selv. Det er derfor, at det er en god idé at tage et øjeblik til at overveje hvorfor og hvordan du rejser og hvad indtryk din rejse har på naturen og andre mennesker. Ved bedste udfald, så er rejsen en fantastisk oplevelse for dig og du giver noget tilbage til destinationen på flere måder. Dog kan man som rejsende, uvidende byrde eller skade det lokale miljø og befolkning. Vi har samlet noget information omkring at rejse ansvarligt: læs igennem og tag et øjeblik til at tænke over hvad du kan gøre for at rejse ansvarligt. 

Hvad er ansvarlig rejse?

Helt basalt, så er ansvarlig rejse en rejse, der efterlader et overordnet positivt indtryk på miljøet, samfundet, befolkningen og økonomien i landet du rejser til. Når du rejser ansvarligt, så forsøger du at sørge for at turisme har en positiv effekt på destination uden at belaste, skade eller forårsage besvær og gener for den lokale befolkning og miljø. At rejse ansvarligt handler ikke kun om at minimere fly og maksimere den tid du bruger i udlandet (selvom dit carbon footprint er en vigtig del af at rejse ansvarligt). En ansvarlig rejsende viser også respekt overfor den lokale kultur, minimerer sin effekt på miljøet ved fx. at undgå at bruge engangsplastik, tager ikke del i aktiviteter som er skadelige for dyr (såsom elefantridning) og sørger for at bruge sine penge på en måde som gavner det lokale samfund direkte, som eksempelvis at bo på små, uafhængige indkvarteringer og købe souvenirs fra lokale producenter og sælgere. At rejse ansvarligt kan også betyde frivilligt eller andet arbejde og aktiviteter, som gavner det lokale samfund og/eller miljø. 

For mange, er at rejse en måde at slappe af og forlade hverdagslivet derhjemme for en stund, men det betyder ikke at den rejsende ikke har noget ansvar på farten. At læse op på lokale skikke og vaner, tænke over sin indvirkning på miljøet og respektere den lokale kultur bør være selvindlysende for alle rejsende og dem som planlægger at rejse. Fordi det indebærer så meget at rejse ansvarligt, så føler du måske at du har brug for hjælp til at planlægge en rejse i henhold til principperne om at rejse ansvarligt. Mange rejseeksperter og bureauer arbejder allerede ansvarligt og deler åbent og specifikt hvad de gør for at sikre ansvar og hvilke objektiver de sætter for at øge ansvar i deres drift. Hvordan can en rejsende være sikker på at deres rejsebureau eller arrangør arbejder ansvarligt?

Hvordan ved jeg om mit rejsebureau/arrangør arbejder ansvarligt? 

Ansvarlig rejse får mere og mere opmærksom lige nu og mange rejsebureauer og arrangører arbejder allerede ansvarligt. Det er dog ikke altid simpelt at vide med sikkerhed hvordan operatøren arbejder ansvarligt eller om operatøren overhovedet har ansvars- og bæredygtighedspolitikker. Det første du skal gøre, er at tjekke rejsebureauet eller arrangørens hjemmeside. Hvis selskabet er dedikeret til at forsikre og promovere ansvarlig rejse, så er deres drift, politikker og mål med al sandsynlighed nævnt på deres hjemmeside. Du kommer også langt med et søg på google eller telefonopkald til din operatør; spørg ærligt hvordan din operatør sikrer ansvarlighed hvert skridt af din rejse. 

Fordi ansvarlig rejse er et populært emne lige nu og mange rejsende forventer rejsebureauer, arrangører, indkvarteringssteder og deres destination til at handle ansvarligt indenfor turisme, så er der en risiko for at udbyderen bare taler om ansvar, men ikke udøver det. Hvis et hostel promoverer sig selv som en eco mulighed, men samtidig tilbyder shampoo og hygiejneprodukter i engangsemballage, vasker håndklæder og sengetøj dagligt og bruger nærliggende strande til at slippe af med spildevand, så agerer de så sandelig ikke ansvarligt, selv ikke hvis de havde solceller på taget. Uanset om du rejser på egen hånd eller gennem et rejsebureau, så kan du undgå greenwashing gennem et mindre detektivarbejde på Google, TripAdvisor og Lonely Planet. 

Mig som rejsende

Konceptet 'rejs ansvarligt' indebærer et utal af forskellige retningslinjer og politikker og det kan føles omfattende og besværligt at den rejsende hele tiden skal huske at opføre sig i henhold til principperne om at rejse ansvarligt. Der er et par tommelfingerregler, som er forholdsvis nemme for en hver rejsende at følge og udføre på sin rejse hjemme og i udlandet, nær og fjern:

  • Minimer dit carborspor og indtryk. Flyvning er den største byrde på miljøet og altid et større tryk end at rejse på land eller hav. Undgå weekendture som kræver en flyvning, når du rejser, så rejs i en længere periode som tillader dig at nå mange destinationer med tog, bus, bil eller på gåben. At rejse udenfor højsæson er også en god måde at minimere din indvirkning på, både på miljøet og dit rejsebudget. Mange destinationer lider af overturisme i højsæsonerne, men kæmper for at holde butikken i gang udenfor sæsonen. Konsekvenserne af overturisme er eksempelvis højere husleje for de lokale på destination.
  • Frivilligt arbejde. Kan du bruge noget af din tid på rejsen med at arbejde frivilligt? Frivilligt arbejde er en fantastisk måde at hjælpe lokalsamfundet på og tage del i miljøbeskyttelsesprojekter på din destination. Tjek nogle ansvarlige velgørenhedsorganisationer ud i vores Volunteering abroad artikel. 
  • Vælg eco indkvartering og en ansvarlig rejseoperatør. Undersøg dine indkvarteringsmuligheder på destinationen og find ud at hvordan de opererer ansvarligt: rationerer de vandforbruget, sorterer affald, hyrer lokale og undgår engangsprodukter. Hvis du ikke har valgt din næste destination endnu, så se om nogle af de her smukke eco muligheder er noget for dig. Sørg for at din rejseoperatør ikke sætter dig i spil med uetisk frivilligt arbejde eller bevarede destinationer og kun samarbejder med service udbydere der arbejder ansvarligt og bæredygtigt.
  • Brug dine penge på lokale ydelser og produkter. Bo på lokale, uafhængige indkvarteringer, spis på lokale uafhængige restauranter, køb lokalt produceret varer og brug lokal guide og oplevelsesudbyderer. På denne måde gavner du lokalsamfundet direkte gennem dine rejse.
  • Vælg dyreoplevelser og naturdestinationer med omtanke. Dyr bør aldrig bruges til at underholde mennesker og vilde dyr skal kunne leve fri for menneskekontakt og interaktion så vidt muligt. At ride på elefanter, få taget billede med en tiger, krokodille shows, dyrecirkusser og holde slanger og fugle er ikke etisk dyreturisme, men ondskab og det skaber uoprettelig skade og lidelse på dyrene. Hvis du vil se vilde dyr på rejsen, så er ansvarlige safari og naturparker en god mulighed, ligeså vel som at arbejde frivilligt på et dyrevelfærdsprojekt.
  • Minimer affald og pak genanvendelige ting med dig. Pak din trofaste vandflaske med dig, så du undgår at købe en plastikflaske hver gang du skal ud. En vandrensningsfilter er også en god investering. En madkasse, rejse kop, metal sugerør og dit eget bestik kan også være handy mange steder. En nem måde at undgå plastikforbrug på, er at pakke et net, som du kan bruge når du skal købe ind på din rejse.
  • Brug dine penge ansvarligt. Tænk en ekstra gang over om det er rimeligt at prutte om prisen på et produkt der koster 10 kr. Med al sandsynlighed betyder de 10 kr. mere for producenterne og sælgerne end de gør for dig. Sørg for ikke at give dine penge til tiggere - doner hellere til lokal velgørenhed eller skoler. At tigge er muligvis indtægter for en familie, hvilket holder børnene væk fra skolen og ude på gaden i stedet. At tigge er ofte også organiseret af og relateret til kriminalitet. 
  • Opfordr andre til at rejse ansvarligt.  Snak om dine rejseoplevelser, dine ture og bedste råd. Personlige oplevelser og erfaringer har stor indflydelse på andre rejsendes rejsevaner, så del ud af dine erfaringer til at rejse ansvarligt med venner og familie.

Vi håber, at du har fundet noget af det information du leder efter og at du vil lægge mærke til at rejse mere ansvarligt næste gang du begiver dig ud i verden. Happy travels!

 

Kilder:

World Tourism Organization: Sustainable Development

Lonely Planet: How to choose a responsible travel operator

Lonely Planet: Sustainable Travel - 6 ways to make a positive impact on your next trip

Responsible Travel: Top tips for travelling responsibly

Nomadasaurus: 10 Proven Ways to Be a Responsible Traveller in 2020

Nomadasaurus: The Ultimate Guide to Sustainable Tourism in 2020

WorldlyAdventurer: Responsible Travelling: 5 Ways to Travel Better in 2020

KILROY: Vastuullinen matkailu

Gapyear.com: Why You Shouldn't Be Obsessed With Shoestring Travel

YLE: VTT laski uudelleen: lomamatka autolla Eurooppaan on vain jonkin verran ympäristöystävällisempää kuin lentäminen

)