Har du svært ved at finde motivationen til at studere når du har ferie? Tjek vores tips ud til at holde motivationen når du har pause fra studiet.

Hold dig motiveret under ferien fra studiet

Hvordan holder du dig motiveret, når du har en pause fra studiet? Uanset om det er vinter- eller sommerferie, hvor du egentlig havde planlagt at begynde på dit speciale eller en kort pause fra din deltidsbeskæftigelse for at fokusere på studiet, så kan det være svært at holde fokus på skolearbejdet, især når du faktisk har fri fra studiet. Især vinterferien kan være gavnlig at bruge på at forberede sig på det kommende semester. Det betyder ikke tonsvis af arbejde; tjek din kalender i januar, tilmeld dig nye fag eller udforsk kursuskataloget, så er du lidt mere forberedt til at vende tilbage til studiet efter ferien. 

For at gøre det klart - alle har brug for ferie minimum en eller to gange om året, så det vi taler om her er den tid, som du har besluttet dig for at bruge på skolearbejde i løbet af din ferie, men som kan være lidt svært at opretholde. Vi har samlet nogle tips til hvordan du holder dig motiveret til at studere under ferien. Husk dog på, at hvis din kalender tillader dig at holde fuldstændig fri fra studiet, så gør endelig det. Afslapning er også en vigtig del af at holde motivationen oppe i løbet af semestret. 

1. Lav en læseplan

En læseplan giver dig fuldstændig kontrol over hvornår du skal sætte tid af til at studere. Det bliver også nemmere at fordele pensum ligeligt uden at det rammer oveni andre planer. Med en læseplan bliver det også lettere at holde "fri" fra studiet. Når du har sat specifikke datoer af til at læse (eller specifikke dage til bestemte emner), så ved du også hvornår du skal lægge bøgerne fra dig og slappe af. 

Set up a study plan


2. Læs en lille smule hver dag

Det er vigtigt at du studerer jævnt i løbet af ferien. At terpe pensum i panik natten inden eksamen giver dig kun problemer når eksamen starter. Hold dig til din læseplan og følg kursusplanen, så du griber materialet an i en logisk og struktureret rækkefølge. Ved at dele læsningen op i mindre bidder, så husker du bedre hvad du rent faktisk har læst. Når du er færdig med det du studere for dagen, så sørg for at holde fri og slappe af resten af dagen. 


3. Lav en hyggelig læsekrog

At have en specifik læsekrog til når du studerer, kan hjælpe dig med at holde fokus når du arbejder. Sørg for at dit spot er roligt, godt belyst og behageligt nok til at du kan sidde der længe og uden distraktioner (telefon, TV, andre mennesker der forstyrrer). En god kop kaffe eller te kan give dig et godt boost og holde dine øjne åbne, hvis det bliver lidt for behageligt. 

make yourself comfortable for studying


4. Masser af lys

Her i Norden er vi vant til korte dage i vintermånederne. Det betyder dog ikke at mørket ikke påvirker os, tværtimod. Sørg for at komme ud, når det er lyst på de dage du har sat af til at studere. Gå en tur og få noget frisk luft til hovedet. Når mørket tager over, så sæt dig ved en lampe med et naturligt lys, så du ikke falder i søvn på side 352 i bogen. Selv i sommermånederne med lange, lyse dage, er det en god idé at starte dagen med en kort gåtur for at vågne bedre og få bevæget dig lidt. 


5. Lav studieaftaler med vennerne

Undgå at sidde alene med al kursusmaterialet. Lav aftaler med dine venner eller medstuderende om at læse sammen. At mødes for at studere og spise sammen med dine medstuderende er en god måde at holde dig motiveret og yderligere dele ud af frustrationer - I arbejder trods alt på det samme materiale, så hvorfor ikke få lidt sparring?

invite friends over for dinner to study together

)