Har du svært ved at finde balancen mellem skolearbejde og fritid? Tjek de her 5 tips fra ISIC ud for at opretholde balancen i studielivet!

Forbedr balancen i studielivet med de her 5 tips

Mange af os både arbejder og studerer i øjeblikket hjemmefra. Når du arbejder eller studerer hjemmefra, kan der opstå slørede linjer mellem arbejde og liv. Der er da helt klart nogle fordele ved ikke at skulle op for solen, for at hoppe på cyklen og nå til undervisning før du overhovedet har fået kaffe/te. Men fordelene vejer ikke altid op for ulemperne. At være hjemme hele tiden kan være anstrengende for både forhold og det mentale helbred, og det kan være svært at holde sig produktiv i en zone, som du normalt associerer med afslapning. I den her artikel giver vi dig fem tips til at opretholde en god balance i studielivet, mens du studerer hjemmefra. De kan være gavnlinge i situationer hvor størstedelen af os studerer hjemmefra, men kan også anvendes i hverdagslivet når lock-down er overstået, for at søge for at skolearbejdet ikke tager for meget af din fritid og omvendt. 

1. Lav en kalender og hold dig til den

Du er vant til at have en kalender over forelæsninger, deadlines og gruppearbejde. Som regel har du undervisning mindst en gang om dagen og når du alligevel er oppe og ude af huset, bliver du måske på skolen for at studere. Det forsvinder fuldstændigt når du arbejder hjemmefra. Der er typisk meget lidt struktur og det gør det svært at sætte grænser mellem arbejdstid og fritid. Der er her en kalender er gavnligt. 

Detaljerne for kalenderen er ikke så vigtigt (bortset fra når du har online undervisning). Du kan frit designe din kalender, så den passer dig bedst muligt. Hvis du er en morgenperson: stå tidligt op og få arbejdet ordnet. Hvis du er mere af en natteravn, så udnyt chancen for at sove længe og lav dit arbejde om eftermiddagen. Så længe du tager en beslutning for hvornår dine 'arbejdstimer' ligger, så er du på rette spor.

Hold dig til de timer og sørg for at du stopper, når du har sat dig for at stoppe. Prøv ikke at udskyde det, fordi 'du gør det bare senere'. Tilrettelæg kalenderen i god tid og tag den seriøst. Det vil gøre dit liv meget nemmere. 

2. Lav en arbejdszone

Mange studieboliger og værelser er ikke ligefrem indrettet til at studere eller arbejde hjemmefra på fuldtid. Du har formenligt ikke et kontor, du har måske ikke engang et skrivebord. Men det du kan gøre, er at reservere et seperat hjørne af dit spisebord eller køkkenbord med en skrivebordslampe, laptop og en lille plante, som kun anvendes til skolearbejde. Når du spiser, så flyt til et andet sted på bordet. Mange kan godt lide at sætte sig godt til rette når de arbejder, men det er nok ikke den bedste måde at holde sig fokuseret og opmærksom på, så undgå at arbejd fra sofaen eller i sengen. Det er en anden mental grænse, som hjælper dig med at adskille hvornår det er tid til at arbejde og hvornår det er tid til at slappe af. 

Selvfølgelig kan det være at du arbejder bedst fra sofaen eller sengen, så kan du godt gøre det til din arbejdszone (selvom det sidste ikke anbefales, hvis du gerne vil kunne sove om natten). På den måde, når du er færdig med at arbejde, så kan du gå 'hjem' fra kontoret. 

3. Hav en morgen- og eftermiddagsrutine

At arbejde og studere hjemmefra medbringer fordelen ved ikke at skulle pendle hver morgen, men den tur er en god måde at definere din dag på, og du mangler den del af din daglige 'rutine', når du arbejder hjemmefra. Så hvorfor ikke lave en rutine derhjemme, som får dig til at 'pendle' lidt til hjemmekontoret? Du kan fysisk forlade huset, gå en tur rundt om bygningen og komme tilbage. Simple ting såsom at brygge en rigtig fancy kop kaffe eller at organisere din to-do liste som det første og sidste på dagen, kan gøre en stor forskel.

Ved at have de her små, korte rutiner, signalerer du til dig selv at det er tid til at arbejde eller til at slappe af. Du kan inkorporere de her ting i din kalender, for at tvinge dig selv til at holde ved, selvom resten af din arbejdsdag eller skoleopgaver ikke er ligeså defineret. 

4. Tag rigtige pauser

Det er fristende at tage en million små pauser i løbet af dagen eller bare at blive ved med at arbejde mens du er i gang, men prøv alligevel at planlægge nogle rigtige pauser i dagen. Det betyder ikke noget hvordan: ligesom en almindelig arbejdsdag (en lille kaffepause et par gange om dagen og en frokostpause midt på dagen) eller mere som pomodoro-esque stilen (timede pauser hver halve time med en 25-minutters pause i midten). At planlægge pauser bidrager også til din kalender, men du er også mindre tilbøjelig til at køre dig selv træt i at arbejde for længe, eller det modsatte, at slacke for meget og ikke lave noget hele dagen. Igen: at gå udenfor kan hjælpe dig med det her. 

5. Hav noget at se frem til

Efter en lang dag på studiet, glæder man sig som regel til at komme hjem. Men hvis dit undervisningslokale pludselig også er din stue, så har du ikke længere det at se frem til. For at rede bod på det, så prøv at planlægge (ja, endnu en tilføjelse til kalenderen) ting, som du kan glæde dig til. Det vil ikke blot motivere dig til at få ordnet alt det du skal i tide, men du har også noget sjovt at lave senere, hvilket er utrolig vigtigt i et ellers stressende studieliv. Så planlæg at se en serie, ringes ved med en ven, læse en bog eller dyrk motion, så du har en gevinst til dig selv, når du er færdig for dagen. 

Vi håber, at disse tips kan hjælpe dig med at opretholde balancen i dit studieliv. At studere hjemmefra, mens du også forsøger at leve et normalt liv er svært, men du kan klare det! 

 

)