At få finansieret sit udvekslingsophold kan være svært. Læs Collectior's tips hos ISIC om at budgettere og få finansieret sit studieophold i udlandet!

Finansiering af dit udvekslingsophold

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Collectior.

Overvejer du at tage på udvekslingsophold i udlandet som et led i din uddannelse og ved du ikke helt hvordan? Frygt ikke, for du er ikke alene. Hos Collectior har vi også erfaret hvilke udfordringer, der kan være forbundet med udveksling i udlandet. Derfor har vi skabt www.collectior.com, der forsøger at højne hele udvekslingsprocessen for alle studerende på videregående uddannelser.

En af de første ting som mange studerende bekymrer sig om, er f.eks. økonomien. Mange spørger nok: ’Hvordan får jeg råd til at skulle studere i udlandet helt alene?’ Ved første øjekast kan det synes uopnåeligt, men der er faktisk mange gode muligheder for hjælp på dette område. I Danmark bliver der hvert år udbudt mange forskellige legater og i forskellige størrelser og mange af disse er f.eks. møntet på uddannelse i udlandet.

’Hvordan finder jeg så disse og hvorfor ville nogle fonde overhovedet vælge mig?’ Dette er naturlige spørgsmål bl.a. fordi det kan virke som en stor jungle, når først man prøver at stifte bekendtskab med legatverdenen. Krydrer dette med et fuldtidsstudie, venner, familie og et eventuelt studiejob og tiden synes at rende fra dig. På den anden side, må du ikke miste modet. Med denne simple oversigt over nødvendige dokumenter nedenunder vil du allerede være godt på vej med dine ansøgninger. Du skal bruge følgende til legatansøgninger:

Skarp forside med en indholdsfortegnelse. En forside er som sådan ikke en nødvendighed og du kan selv vælge om det er noget du vil have med. Det skal dog siges fra egen erfaring, at en god forside giver et mere professionelt billede af din profil og derudover gør det læsningen mere appetitlig for legatuddelerne.

Motiveret ansøgning. Dette dokument binder hele din legatansøgning sammen og er højest sandsynligt påkrævet. Selv hvis det ikke er tilfældet, er det stadig en rigtig god ide. I din motiveret ansøgning får du lov til at forklare hvem du er, hvad du laver og for hvilket formål du ansøger om finansiel støtte til. Med andre ord viser du legatuddelerne hvem du er som person og det er her du især kan skille dig ud. Derfor er det godt hvis du gør dig selv en tjeneste og får lavet en rigtig god ansøgning som er skarp, personlig og som forklarer netop hvorfor du fortjener at modtage støtte.

CV. Det er en rigtig god ide at vedhæfte dit CV til din ansøgning, da det vil give legatuddelerne et udvidet perspektiv på din personlige profil og hvilke erfaringer du besidder. I sidste ende er det dig som person, som du prøver at sælge og derfor kan det være nyttigt, at få så meget med som overhovedet muligt. Hvis du for nyligt har opdateret dit CV, kan du med fordel blot vedhæfte denne, og hvis ikke, så er det måske en god ide at få lavet en opdateret version.

Budget oversigt. Legatuddelere har højest sandsynligt brug for en oversigt over dine forventede udgifter og indtægter under dit udvekslingsophold. Det er meget vigtigt at få dette med da du hjælper med bedre at inkludere legatuddelere i hvilke behov du vil have og hvorvidt du har brug for det specifikke legat. Ved udførelsen af legatet er det vigtigt at inkludere alle former for udgifter du kan forestille dig der bliver aktuelt. Dette kunne f.eks. være alt fra forsikring til visa eller vaccinationer.

Anbefalinger. En anbefaling er ikke en nødvendighed for mange legater, men det kan allerede blive fastlagt nu, at det er en god ide da det vil hjælpe dig betydeligt i forhold til mange legater. Derfor rådes du til at spørge en af dine professorer eller lærere om de er villige til at skrive en anbefaling til dig. Af egen erfaring kan det siges at mange professorer faktisk er ret villige til at hjælpe dig med dette hvis du spørger direkte. Derudover, hvad er det værste der kan ske? Et simpelt nej og hvis det ikke lykkedes kan du spørge andre professorer. Spørg med fordel professorer i fag hvor du har haft de højeste karakterer, da det vil forøge dine chancer for at få en anbefaling og derudover vil det øge den overordnede troværdighed af selve anbefalingen.

Andre vedhæftninger. Der er også visse andre dokumenter som du muligvis vil få brug for i din legatansøgning. Nogle legatuddelere vil spørge efter din årsopgørelse for at se din økonomi fra det foregående år. Dette er nemt fundet og downloadet igennem Skats hjemmeside. Andre relevante dokumenter er f.eks. et ‘Acceptance letter’, som er sendt til dig fra udvekslingsuniversitetet. Dette dokument kommer oftest sent i selve udvekslingsprocessen og derfor efter du søger legater. Dette skal du dog ikke bekymre dig om eftersom mange legatuddelere er bekendt med problemet og derfor kan du med fordel uploade dette efter ansøgningen er sendt. Et andet dokument som også oftest er efterspurgt, er dit karakterudskrift fra dit nuværende universitet og dette er også meget nemt at få downloadet. Hvis du ikke ved hvordan du skal skaffe det, kan du med fordel spørge klassekammerater eller universitetsadministrationen. Sidst men ikke mindst så vil nogle legatuddelere efterspørge en oversigt over andre ansøgte legater. Dette er normalt og er ikke en besværlig proces da du blot skriver i et Word dokument hvilke legater du har ansøgt.

 

En sidste pointe vi mener der er værd at nævne for dig, er at du burde starte hurtigst muligt med din legatansøgning. Legater bliver givet ud hele året rundt og derfor kan du med fordel starte tidligt så du kan få søgt flest legater muligt. Hvis du stadig føler dig overvældet af selve legatsøgningen eller hele processen kan du prøve at kigge på vores hjemmeside www.collectior.com hvor du kan finde inspiration og hjælp. Collectior er en helt ny hjemmeside dedikeret til at hjælpe universitetsstuderende med udveksling til andre lande. Her kan du f.eks. få hjælp til en personlig liste over legater, budgetoversigt, rabat på forsikring, osv.

Nu har du forhåbentlig en bedre ide over hvad der kræves for at få finansieret dit udvekslingsophold og hvordan du opsætter en god legatansøgning så du kan få økonomisk hjælp til dit eventyr i udlandet.

)