Kom godt i gang med det nye studieår med 8 gode råd til din studiestart

8 tips til en god studiestart

Måske starter du "bare" nyt semester, eller måske starter du på et helt nyt studie - uanset hvad, kan vi vist godt blive enige om at det er lidt uoverskueligt! 

Frygt ej! Vi har nemlig samlet en række gode råd til, hvordan du forbereder dig bedst muligt - både på skolebænken og på hjemmefronten.

 

1. Tilmeld dig det akademiske år

Hvis du ønsker at studere i udlandet, er der på de fleste videregående uddannelser typisk en semesterafgift, som skal betales før du kan registrere dig det akademiske år. Hvis du er ny studerende og lige har modtaget dit optagelsesbrev, tillykke! Når du har sagt ja til din studieplads, tilmeldt dig det akademiske år og betalt din semesterafgift, så kan du også søge om uddannelsesstøtte og studielån. Bemærk venligst at mange universiteter kræver at semesterafgiften er betalt inden en specifik dato og at uden betaling, kan du ikke få lov at tilmelde dig kurser eller modtage ECTS point for kurser, som du allerede har tilmeldt dig. 

 

2. Hav styr på dine gadgets

Find dig en computer du kan lide - du skal bruge rigtig mange timer ved den, så det er vigtigt, at du kan holde ud både at se på den og sidde foran den. Og husk! - hav altid opladeren liggende i tasken. Uanset hvad du studerer, så er en computer nødvendig. Heldigvis tilbyder de fleste uddannelsesinstitutioner lån af computere til studiebrug på biblioteket eller andre læringsfaciliteter, men for de fleste studerende er en bærbar alligevel en nødvendighed. Så sørg for at find en computer/bærbar, som passer til dine behov som studerende, inden det akademiske år starter. Da bærbare er dyre, kan du også overveje at købe en brugt. En god tablet kan også være en anden mulighed. Du kommer formentlig til at lave lige så meget skolerelateret arbejde på din telefon, som du gør på computeren, så sørg også for at den virker. Ofte kan man forlænge sin telefons levetid ved at udskifte batteriet (en meget billigere løsning end en ny telefon), og brugte telefoner kan også være ganske udmærket, hvis du bliver nødt til at skifte din gamle ud. 

 

3. Køb bøgerne inden start

Pensumbøgerne er dyre, og du udskyder gerne at købe bøgerne til du ved, at de er absolut essentielle for dit fag. Men pas på - du kommer hurtigt bagud på læsningen og der er intet værre end at være bagud i pensum. 

 

4. Lav aftensmad til flere dage og lav madpakke

Efter en hel dag på studiet og efterfølgende lektielæsning er det ikke altid helt nemt at finde overskuddet i køkkenet. Lav derfor store portioner mad - det er både praktisk og økonomisk, og så du ikke ender med at leve af pizza og burger fra den nærmeste grill. Det kan føles hårdt for pengepungen at starte efter sommerferien. Der skal købes bøger, måske nyt elektronik og så er der jo alle fredagsbarerne. Tag derfor noget mad med hjemmefra - en 50'er på frokost i kantinen hver dag er 3.500 kr. på et helt semester! Det hjælper også at planlægge din "menu" i forvejen; du sparer både tid og penge på at vide hvad du skal lave af mad og hvornår det skal spises. 

 

5. Bestil et studiekort

Du kan muligvis bestille et studiekort, så snart du har modtaget dit optagelsesbrev, men oftest kan du først få det i løbet af de første par dage på skolen. På de fleste uddannelsesinstitutioner er studiekortet ikke kun din billet til gode studierabatter, men fungerer også som adgangskort til biblioteket, fitness, kantine og måske endda som billet til offentlig transport. Så glem ikke at bestille dit studiekort! Hvis ISIC kortet ikke er din skoles studiekort, så kan du oprette et ISIC kort ved siden af og have på telefonen. Det anbefaler vi især hvis du rejser meget eller overvejer at tage udvekslingsophold eller praktik i udlandet, da ISIC kortet giver dig over 150.000 studierabatter rundt omkring i hele verden, online og offline. 

 

6. Strukturer din hverdag og lav en læseplan

De første par uger at studiet kan være meget travle og pakket med en masse andre ting udover at læse. For at komme ind i en god rytme fra dag 1 af, så lav en læseplan ud fra pensum og sørg for at hold dig til den. Sæt tid af på dagen til at sætte dig ned og læse det du skal. Afsæt også et fast tidsrum på dagen, hvor du sætter dig og læser. På den måde kan du lettere planlægge din hverdag og slippe for den dårlige samvittighed når du ikke læser. Det her gælder ikke kun for læsningen. Lige pludselig er der ikke lige så mange timer i døgnet som der var i ferien. Lav derfor faste vaskedage og rengøringsdage, så du altid er sikker på at have tid til det. På den måde skaber du noget struktur og danner en god ramme for din studiestart. Det er også vigtigt at planlægge fritid og afslapning. Når du planlægger din læsning, pligter og fritid, er du sikker på at du altid får gjort det du skal hver dag. 

 

7. Deltag i introforløbet

De fleste uddannelsesinstitutioner organiserer et introforløb for nye studerende og andre semesterstart events for alle studerende. For de nye er introforløbet måske obligatorisk, men selv hvis det ikke er, så kan det kun anbefales at deltage i. Du får lov at møde dine vejleder, forelæsere og vigtigt af alt, dine medstuderende. Introforløbet er til for at give dig den bedste start på studiet, så du lettere kan navigere rundt i diverse tilmeldinger, pensum, afleveringer, eksamener og alle sådan nogle ting. Semesterstart events er også en god måde at udforkse skolens forskellige klubber og organisationer og måske er der endda tilbud fra lokale virksomheder til de studerende, så det er bestemt det værd. 

 

8. Find en studiegruppe

I er alle sammen i samme båd, så I kan lige så godt få det bedste ud af situationen. Snak sammen om jeres afleveringer eller sæt jer sammen og læs lektier. Det hele bliver lidt sjovere, når man ikke er alene om det. 

 

)