Et udvekslingsophold i udlandet er en vild oplevelse, som du vil se tilbage på med glæde i resten af dit liv. Det er fantastisk at modtage nyheden om at være blevet accepteret som udvekslingsstuderende af sit ønskede universitet, men det er også helt normalt at blive en smule nervøs over at skulle rejse til udlandet. Selv en kort udvekslingsperiode kræver en masse planlægning. Vi har derfor samlet 5 ting, som du skal huske, inden du tager afsted på dit udvekslingsophold.
1. Officielle dokumenter
Først og fremmest skal du huske dit pas. Få styr på dit pas i god tid, og vær helt sikker på at udløbsdatoen dækker hele perioden, hvor du er på udveksling. Nogle lande kræver endda, at dit pas er gyldigt i 6 måneder EFTER du er kommet hjem fra dit ophold. Du kan også få behov for et visum, når du skal på udveksling, og det er ikke altid, at et "tourist visa" er nok til at dække dit ophold, hvilket især gælder udvekslingsophold mere end et halvt år. Sørg også for at have et fotokopi klar af dit pas, både på print og i digital form, så du ikke altid behøver at have dit rigtige pas på dig.
Dit pas er dit vigtigste dokument, men sørg også for at have andre vigtige dokumenter på dig såsom dit vaccinationskort og selvfølgelig dit ISIC kort.
Sørg desuden for at dine vaccinationer møder kravene for din udvekslingsdestination. Tjek vaccinationskravene i god tid og forhør dig hos din læge, så hun/han kan sørge for, at du får de nødvendige vaccinatoner.
Det ville desuden være en skam at bruge unødvendige penge, når du er afsted, så sørg for at have dit digitale ISIC kort med dig. ISIC tilbyder mere end 150.000 studierabatter i 130 lande verden over, så der er god chance for, at du kan få mere for pengene på dit ophold, hvis du husker at vise dit ISIC kort.
2. Betalingsmidler
Det er vigtigt at have styr, hvordan du betaler for ting i løbet af dit udvekslingsophold. Sæt dig ind i den lokale valuta og gør di bekendt med de typiske betalingsmuligheder. Er det muligt at betale med kort? Hvor store er gebyrene for at hæve penge? Hvad er kursen? Sørg desuden for at informere din bank om din rejse og tag evt. en snak med dem om dine muligheder for at betale i udlandet. Hvis du ikke har et kredit kort er det desuden en god idé at undersøge muligheden for at anskaffe sig et. Mange steder i udlandet tillader nemlig ikke betaling med debit kort, og det kan hurtigt blive dyrt at skulle hæve penge, hver gang du skal lave små køb.
Hav altid lokale kontanter på dig, når du er i udlandet. Mange banker bruger robotter til at registrere usædvanlige køb, hvilket kan betyde, at dit kort kan blive spærret ved køb i udlandet, selvom du foretager dem. Derfor er det godt at have kontanter på sig, indtil din bank kan åbne dit kort igen.
3. Vælg dine fag
Inden du valgte din udvekslingsdestination, har du sikkert undersøgt hvilke fag du ville læse i løbet af din tid der. Mange udenlandske universiteter kan dog være ret strenge med, hvilke fag de tilbyder til udvekslingsstuderende. Derfor er det en god idé at starte i god tid med at koordinere, hvilke fag du kan blive accepteret af universitetet til at tage og dertil sikre dig, at de fag kan blive accepteret af din uddannelse i Danmark. Det er nemlig afgørende for din hjemmegående uddannelse og dertil din SU, at du opfylder ECTS kravene for din uddannelse, mens du er på udveksling! Snak med en studievejleder på din uddannelsesinstitution i god tid og gør dig bekendt med denne proces, så du ikke bliver presset, når du burde glæde dig.
Dan dig et overblik over dine fag under dit udvekslingsophold. Det er rart at være i god tid!
4. Baggage og værdifulde genstander
Lige så fristende det kan være at tage hele studielivet hjemmefra med til udlandet, så behøver du ikke hele dit skab, når du er på udveksling. Pak let og tænk dig godt om, før du tager en skjort med, som du har haft på én gang det seneste år. Du behøver mindre tøj, end du tror! Dertil er det desuden rart at have lidt ekstra plads i baggagen, da tøj oftest er billigere i udlandet.
Sørg i øvrigt også for, at du har et sikkert sted at låse dine værdifulde genstande inde, når du er på udveksling. Universiteter i udlandet kan være mere tilbøjelige til at have tyve på campus end herhjemme, og det er derfor en god idé at sikrer sig, at du har sikret dine ting på ordenlig vis. Så slipper du også for at skulle diskutere med forsikringen, hvis uheldet skulle være ude.
Lad være med at fylde din taske med tøj, du ikke behøver. Pak dine favorit ting og efterlad lidt ekstra plads, så du har mulighed for at shoppe en smule, mens du er afsted.
5. Det lokale sprog og venner
Hvis du er nogenlunde tilpas med engelsk, kan du klare dig godt socialt i stort set hele verden. Det er selvfølgelig nemmest, hvis din destination er engelsktalende, men selv i ikke-engelsktalende-lande er ungdommen oftest ret trygge med at tale engelsk. Hvis du skal til et ikke-engelsk-talende land kan det dog være en god idé at øve sig på det lokale sprog, inden du skal afsted. Det kan være guld værd at kunne begå sig nogenlunde på et andet sprog, når man bor i andre lande, både i praktiske situationer som i et supermarked eller ved brug af offentlig transport, men det kan også være vildt sjovt i sociale situationer, hvor det kan give gode forudsætninger for at lære nogle lokale bedre at kende.