Spar penge når du handler ind og få råd til at spise sundt

Tips til at spise sundt og billigt samtidig

Sunde madvaner er utroligt vigtigt for vores helbred og velvære i dagligdagen, men som studerende er sunde madvaner ofte lig med dyre madvaner. Så hvordan kan du spise sundt og billigt samtidig? Få nogle tips her.

 

Gode madvaner er det samme som at have en sund og varieret kost. Fødevarestyrelsen anbefaler at man spiser: 600 g. frugt og grønt om dagen, 75 g. fuldkorn dagligt og 300 g. fisk om ugen.

Hjerteforeningen anbefaler at forestiller sig et stort Y på tallerkenen og deler sin mad op så tallerken består af: 1/5 kød, æg, fisk eller mejeriprodukter, 2/5 kartofler, ris, pasta eller brød og 2/5 grøntsager eller frugt. Hvis man følger disse råd, er man godt på vej mod gode madvaner.

Frugt og grønt, kød og særligt fisk er som regel dyre råvarer - så hvordan får du råd til gode madvaner? Læs med, og få en masse gode tips til hvordan du kan spare penge når du handler, så du ikke længere behøver at spise pasta med ketchup sidst på måneden. 

 CheckmarkSammenlign produkter på kiloprisen

Når du handler ind og skal vælge mellem to ens varer, skal du kigge efter kiloprisen, for at finde ud af hvilken vare der er billigst. 

 

Checkmark1Kig i fryserdisken hos dit supermarked

Frostvarer er ofte billigere end ferske varer, og det kan derfor betale sig at kigge i frysedisken hos dit supermarked, især når du skal købe fisk. Det er en skrøne at frosne madvarer er dårligere end ferske - ofte er de faktisk bedre. 

 

Checkmark2Drop take-away og lav mad derhjemme

Take-away virker ofte så overskueligt fordi du undgår at bruge tid på at handle ind og lave maden derhjemme. Men take away kan være en stor belastning for dit madbudget og ofte er det ikke særligt sundt.

 

Checkmark3Lav madpakker

Lad os sige, at du spiser frokost på skolen 3 dage om ugen og i stedet for at tage madpakker med, spiser du i kantinen. I gennemsnit køber du for 25 kr.. Det virker som et beskedent beløb, men faktisk koster det dig 3000 kr. årligt.

 

Checkmark4Brug din fryser og spar mange penge

Når du handler ind kan det ofte betale sig at købe større mængder og fryse det ned - XL pakker er oftest meget billigere på kilopris end mindre pakker. Det kan ofte betale sig når du køber kød eller fisk. Du kan også tilberede en stor mængde af det du skal spise til aftensmad og fryse det ned. 

 

Checkmark5Tjek tilbudsaviser

Hvis du tjekker tilbudsaviserne kan du spare mange penge når du handler. I dag kan du få flere apps, hvor du kan søge på et produkt og finde ud af om der er nogle supermarkeder i nærheden der har tilbud. Her skal du igen huske, at det kan betale sig at købe større mængder ind end det du lige står og skal bruge, og fryse det ned. 

 

Checkmark6De små ting tæller

  • Hvis du ikke spiser et helt rugbrød på én uge, kan du fryse rugbrøddet ned og tage et par skiver op ad gangen, smide det i brødristeren - wupti så er der brød på få minutter
  • Tag et indkøbsnet med når du skal handle, så du ikke ender med at købe en pose nede i butikken. Hvis du handler ind 2 gange ugentligt og køber én pose hver gang, bruger du 400 kr. om året på plastikposer. 
  • Skriv en indkøbsliste inden du går ned i supermarkedet og hold dig til den. Så er det lettere at ignorere alle de snacks der står og kalder på dig ved kassen. 

 

 

Det skal du huske når du fryser madvarer ned: 

  • Din fryser skal være minimum -18°
  • Ompak dine varer i fryseposer eller egnet emballage
  • Pak dine varer i portionsstørrelser
  • Sæt datomærkning på dine varer
  • Vær opmærksom på varernes holdbarhed i fryseren. Du kan se en guide for forskellige madvarer her
  • Tø maden op i køleskabet, på denne måde bevarer du saft og smag. 

 

)