"Stort pres i forhold til uddannelse, pyntede og polerede billeder på sociale medier og nutidens tynde og trænede kropsidealer..."

Få gode råd og hjælp til tanker om krop, kost og motion

VærDig er et nyt ambitiøst initiativ, der skal hjælpe børn og unge til en bedre forståelse af krop, kost og motion, så færre unge udvikler en spiseforstyrrelse.

Hver fjerde pige og hver 10. dreng i 9. klasse har et forhold til mad, som giver dem en øget risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse. 

Tallene stammer fra en undersøgelse foretaget af Børnerådet sidste år, og den viser, at spiseforstyrrelser, tanker om krop og kost fylder meget iunges hverdag.

Stort pres i forhold til uddannelse, pyntede og polerede billeder på sociale medier og nutidens tynde og trænede kropsidealer er nogle af de mange forhold, der kan gøre, at man som ung føler, at man ikke er god nok.

”Vi ved, hvor altødelæggende det kan være for børnog unge at udvikle en spiseforstyrrelse. Det er sjældent noget, man bare kommer ud af, og det forfølger ofte unge i en lang årrække. Derfor er der behov for at se på, hvordan vi får etableret en kultur, hvor man sætter tidligere ind, og hvor det er okay at tale om de svære tanker, der ligger bag en begyndende spiseforstyrrelse”, fortæller Trine Hammershøy, direktør i Det Sociale Netværk, der står bag VærDig.

I VærDig kan du modtage rådgivning, hjælp og støtte. Du kan tale om lige præcis dét, som du har behov for at sætte ord på. Rådgivningen bliver varetaget af dygtige fagfolk og frivillige unge og ældre, der brænder for at hjælpe børn og unge. Flere af de frivillige har haft spiseforstyrrelser tæt inde på livet, og de ved præcis hvilke tanker og følelser, der ligger bag.

værdig headspace studerende

Gør noget ved det
For mange begynder spiseforstyrrelserne allerede i de tidlige teenageår, men de kan forfølge enlangt ind i voksenlivet, og derfor er det vigtigt at gøre noget ved det tidligt.

”Spiseforstyrrelser i ungdommen kan ofte gå hen og blive en del af de unges identitet, som de får svært ved at lægge af sig igen. Derfor er det godt, at VærDig går ind og snakker med unge på et tidligt tidspunkt om, hvorfor de har fået en ide om, at de skal være slanke, at de ikke skal spise noget, og at de måske skal overmotionere”, siger Peer Nøhr, der er overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling i Odense.

Sådan kommer du i kontakt med VærDig

Følg os på Facebook - https://www.facebook.com/VaerdigDK/?fref=ts
Abonner på vores YouTube-kanal - https://www.youtube.com/channel/UCLi7V4VvTIGgpzyXgIHbjQw
Gå ind på www.VærDig.org eller ring til os på 25 972 726

)