4 gode måder at ændre dine pengevaner på

Dette indlæg er bragt til dig af Spiir.

 

Dammmn…. Du har fundet ud af, at du har brugt 600 kroner på café-kaffe på en måned (real life story for undertegnede!). Det går ikke. Slet ikke. Nok smager kaffe godt, men er det virkelig 600 kroner værd?  

Jeg fandt selv ud af, at det var det ikke for mig. Jeg ville hellere bruge nogle af pengene på at spare op. Derfor startede jeg et ændre-mine-pengevaner-projekt, og det viste sig at være lidt sværere, end jeg havde regnet med!

Men nu er jeg (næsten) nået i mål med at ændre mine pengevaner, og jeg er klar til at dele mine fire bedste tips med dig, så du måske kan blive inspireret til at gøre det samme.

Hos Spiir synes vi nemlig, at vi skal blive bedre til at tale om penge. Penge er et tabu, men det behøver det slet ikke at være. Derfor deler vi historier om folk, og hvordan de bruger deres penge. Dette indlæg er en del af vores kampagne #brydpengetabuet.

 

Step one: track dine vaner

For at kunne ændre dine pengevaner, kræver det selvfølgelig, at du først og fremmest er klar over, hvilke pengevaner det egentlig er, du gerne vil ændre.

Med appen Spiir kan du få et overblik over, hvor dine penge ryger hen. Jeg tilføjede mine egne hashtags til mine udgifter i Spiir, og på den måde kunne jeg specifikt tracke, hvor mange penge, jeg brugte på kaffe.

Sæt dig for at undersøge dine vaner. Brænder du mange penge af på tøj? På kaffe? På øl? Og hvor vil du ændre noget?

 

Reflektér over dine vaner

Når du først har undersøgt dine vaner, er det tid til ‘gamechangeren’. Du skal reflektere.

Måske finder du ud af, at du har det fint med at bruge penge på kaffe, fordi det bringer dig glæde i hverdagen. Eller måske tænker du, at det er åndssvagt at brænde penge af på kaffe, fordi det egentlig ikke betyder så meget for dig.

Det ved du bedst selv. Det væsentlige er, at du rent faktisk vender vrangen ud på dine vaner og tænker over, hvorfor du har dem. Målet er, at du skal finde ud af, hvilke vaner, du gerne vil ændre, og hvilke vaner, du har det fint med at beholde.

 

Find et alternativ

Når du har fundet ud af, hvilke pengevaner, du gerne vil ændre, skal du finde dig et alternativ.

Hvis vi tager udgangspunkt i, at du vil bruge færre penge på kaffe, skal du tænke over, hvad du kan gøre for at ændre vanen. Altså finde et alternativ eller en løsning, så du ikke falder i.

Køber du kaffe om morgenen på vej til skole? Så invester i en termokop og fyld den hjemmefra. Køber du kaffe, når du er sammen med dine venner? Så find på noget andet, I kan lave. Måske kan I mødes hjemme hos en af jer i stedet og drikke kaffen der.

 

Sæt dig et mål

Nu har du fundet ud af, hvilke pengevaner du vil ændre, samt hvilke hjælpemidler du kan bruge til ikke at falde i. Det sidste, du kan gøre, er at sætte dig et mål. Hvis du har et håndgribeligt mål, er det nemlig meget nemmere at styre, hvordan du præcist skal arbejde mod det mål.

Det kan eksempelvis være at tage udgangspunkt i et beløb. At du i næste måned må bruge 300 kroner på kaffe frem for 600 kroner. Pas på med at sætte barren for højt, for så kan det blive uoverskueligt. Hvis du formår at halvere dit forbrug, er det altså ret sejt gået. Summasummarum er, at du skal sætte dig et håndgribeligt og overskueligt mål, så det bliver nemt at overholde.

Det er ingen løgn, at pengevaner er svære at ændre. Men hvis du gør et forsøg og husker på ovenstående fire metoder, kan du komme langt med at ændre dine pengevaner. Ps. Tålmodighed er en dyd, især når det kommer til at vaneændringer! Held og lykke!

 

 

Vi håber på, at dette indlæg kan være med til at bryde pengetabuet som en del af Spiirs #brydpengetabuet kampagne, hvor vi åbent kan dele, hvordan vi bruger, eller ikke bruger, vores penge uden at skulle have det dårligt med det.

 

__________

Spiir er en gratis budget-app, der hjælper over 200.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen nu.

Af: Caroline Sølver, Spiir.dk

 

 

)