Ved du, hvad du skal holde øje med for at indgå virus?

Spam? Virus? Her er hvad du skal vide!

Du har med sikkerhed hørt om spam og bruger nok også ordet i daglig tale med dine venner. Snakker man om spam i den teknologiske verden, er det en lidt anden, og langt værre betydning der følger med ordet.

Spam er meget kort sagt uønskede og generende mails, der blokerer internettets emailsystemer – faktisk udgør spam 80% af alle mails i hele verden. Vi får alle en masse spam-mails, men hvad er det helt præcist, vi går og frygter? Virus. Virusser kan gemmes på mange forskellige måder - én af dem er gennem spam. Der findes forskellige typer af spam, som man skal være opmærksom på, og det hele kan godt være lidt svært at forstå, hvis man ikke er super stærk på IT-paratviden.

 

Vi har samlet nogle af de mest almindelige former for spam, der kan medføre grimme virusser på din computer - og forhåbentlig få nogle alarmklokker til at ringe hos dig:

 

Trojan horses

Trojan horses (trojanske heste) er filer, der skjules i vedhæftelser i mails, og som installerer onde koder (også kaldet malware) på din computer. De onde koder er ofte spionkoder (også kaldet spyware) eller en virus - som er designet til henholdsvis at stjæle eller ødelægge data på din computer, når du åbner filen.

 

Zombies

Zombies er en type af onde koder, der også vedhæftes i mails, men gør din computer til server for programmer, der har til formål at sende spam til andre computere.

 

Phishers

Phishers sender mails, der ligner ægte mails fra eksempelvis banker eller andre virkelige virksomheder, som du måske bruger. Oftest bliver man i disse mails sendt til en falsk hjemmeside og bedt om at indtaste kreditkortnummer eller verificere sit password til en side.

 

God gammeldags spam

Du har ikke vundet lotteriet i Spanien. Du har heller ikke vundet 1 million kroner, fordi du var nr. 5000, der besøgte en hjemmeside. Og du har altså heller ikke arvet en masse penge fra et ukendt familiemedlem, der nu er død. Det er svindet og humbug.

 

Hvis du synes, det er svært at finde rundt i cyberverdenen, så er her et par gode huskeråd:

  • Åbn aldrig filer, der ser mistænksomme ud eller som du ikke ved hvad er.
  • Åbn aldrig filer fra modtagere du ikke kender.
  • Husk at din bank aldrig ville bede dig sende dit kontonummer i en email.
  • Hvis et pengetilbud lyder for godt til at være sandt - så er det nok ikke sandt.

 

Har du lyst til at læse mere om spam og virus generelt, kan du læse mere hos Norton ved at klikke her.

)