Hvor går man hen, når man ikke har nogen at snakke med, når tankerne tordner rundt i ens hoved?

Headspace: Rådgiver og hjælper unge godt videre

Dette indlæg er leveret af Headspace

Hvor går man hen, når man ikke har nogen at snakke med, når tankerne tordner rundt i ens hoved, når ens forældre stensikkert ikke vil forstå en, og når det er alt for svært at få talt om de store følelser og fortælle vennerne om de ting, der gør ondt? Svaret for en stigende andel af landets unge er headspace. 

Headspace er et gratis rådgivningstilbud, som på få år er gået fra at være et pilotprojekt til at være et populært initiativ blandt unge, når det kommer til at tale om problemer som alt fra kærestesorger, familiefejder til selvskade, ensomhed eller noget helt femte. Siden Headspace slog dørene op i 2013, er rådgivningstilbuddet vokset voldsomt landet over.

Det findes nu i ni byer foruden på chatten, hvor det er muligt at få hjælp og rådgivning alle hverdage i dagtimerne. Headspace har, foruden en række fuldtidsmedarbejdere, uddannet over 400 frivillige, der står klar til at hjælpe landets unge. Og relationen mellem den unge og de frivillige er helt unik og en vigtig del af kernen i Headspace.

ISIC Danmark Headspace rådgivning

Det kan nemlig være rigtigt svært for de unge at vide, hvem de skal snakke med om problemerne, især fordi man som ung ofte frygter, hvordan venner og familie vil reagere, når man åbner munden og er ærligt om, hvordan man har det.

Derfor kan det være nemmere at tage snakken med en frivillig, fordi de kan se tingene udefra, og de er ikke bange for at bruge deres personlige erfaringer.

»Der er ikke nogle kommunale bånd, der gør, at man ikke kan følge den unge rundt i systemet og tage med til andre tilbud. Vi bestræber os på at bakke ordene op med handling og følge de unge på vej – hele vejen« fortæller sekretariatschef i Headspace, Iben Nordentoft, og tilføjer:

»Vi har på et par år haft kontakt til omkring 15.000 unge, hvor vi har givet råd og haft samtaler om alt fra kærestesorger, tristhed, misbrug og familieproblemer til selvmordstanker og selvskadende adfærd. Her står døren altid åben, og her finder du et fællesskab og et frirum, hvor du bliver mødt af unge og fagfolk i øjenhøjde«.

Hvis Headspace ikke selv kan hjælpe de unge eller har behov for alternative tilbud, så hjælper Headspace de unge på vej.
»Det bliver dog ikke bare ved snakken. Vi hjælper også med at finde den direkte vej til anden hjælp i kommuner eller regioner, som kan være en ukendt jungle for mange unge. Det er ikke alle unge, der ved, hvor de kan henvende sig, hvis man er bange for, at man er nedtrykt, savner socialt samvær eller har problemer derhjemme«, fortæller Iben Nordentoft.

En af de unge er Marie på 22 år. Hun gik rundt med en stor sorg og sorte tanker efter, at hendes far gik bort.
»Jeg befandt mig konstant i en sort tåge. Jeg kunne ikke komme op om morgenen eller finde energien til at fokusere på mit nye studie og åbne bøgerne. Siden min fars død for et par år siden, havde jeg været ramt af sorg. Jeg havde prøvet forskellige forløb ved psykologer og sorggrupper, men jeg havde aldrig fundet noget, der havde hjulpet mig. Det hele blev for meget. Jeg var træt af at være deprimeret, og jeg var desperat efter at få hjælp. Det skulle være nu«.

Derfor kan det være nemmere at tage snakken med en frivillig, fordi de kan se tingene udefra, og de er ikke bange for at bruge deres personlige erfaringer.
Jeg fik to rådgivere. De gav mig gode råd til at håndtere min sorg, og jeg fik også hjælp til at håndtere mit dårlige selvværd og mit behov for at præstere, som jeg også kæmpede med. Det, der gjorde forskellen, var, at jeg kunne snakke om præcis, hvad jeg ville. Der var ingen snævre rammer for samtalen eller indholdet af den”, fortæller Marie.

Hun fandt stor glæde ved, at hun kunne komme, når behovet var allerstørst, at man altid kunne komme direkte fra gaden eller ringe, hvis der var problemer, som trængte sig på.
Jeg har fået det meget bedre i dag. Der er en enorm tryghed i, at man altid kan komme direkte fra gaden eller ringe, hvis man har det dårligt i stedet for, at man skal vente en måneds tid og huske det, der havde gjort en trist for mange uger siden”.

ISIC Danmark Headspace

Kort om Headspace:

Headspace er et rådgivningstilbud til unge. Man får hjælp og støtte, uanset hvilke problemer man har og uanset, hvor store eller små de må være.

Headspace er anonymt, gratis og for børn og unge i alderen fra 12 til 25 år. Lige nu findes headspace i byerne København, Odense, Horsens, Esbjerg, Aalborg, Rødovre, Roskilde, Billund og Herning, men tanken er, at man snart åbner endnu et headspace i Helsingør.

Alt foregår på de unges præmisser, og der er ingen ventetid. Du kan komme direkte fra gaden i en af vores ni afdelinger, chatte eller ringe til det nærmeste center.

Du kan læse meget mere på www.headspace.dk eller følge os på vores Facebookside

)