Lav en kickass opgave UDEN at blive uvenner!

Få det bedste ud af gruppearbejdet

Ender jeres gruppearbejde altid i, at én person laver det hele mens de andre bare skriver deres navn på opgaven? 

Det er ikke altid lige let at få det til at hænge sammen i grupperne i skolen. Måske er det svært at finde en dag, hvor I alle kan mødes, måske klikker du ikke særlig godt med de andre i gruppen, eller måske er I uenige om, hvad det egentlig er I gerne vil gøre med opgaven. 

Men uanset om man er i skiftende grupper fra opgave til opgave, eller har en fast gruppe man læser med, så kan man faktisk få rigtig meget ud af sin studiegruppe, hvis bare man sørger for at følge nogle meget simple råd.

 

#1 Forventningsafstem

Først og fremmest, så er det rigtig vigtigt at starte ud med at snakke om, hvad det egentlig er I vil. Skal det her overstås hurtigst muligt, eller går I altid efter at lave det bedst mulige stykke arbejde. Sørg for alle sammen at være på samme side - så bliver processen undervejs nemmere og I undgår mange uenigheder. 

 

#2 Brug hinanden

Fordelen ved at skrive opgaver med andre mennesker er, at de ofte har nogle andre synspunkter end én selv. Brug derfor hinanden til at reflektere over problemerne i opgaven og til at diskutere de forskellige løsninger. Ofte bliver opgaverne langt bedre, og man opdager pointer, man måske ikke selv var kommet på. 

 

#3 Udnyt hinanden

I har sikkert forskellige styrker og svagheder i gruppen, og det er bare om at udnytte det! Find ud af, hvem der er kreativ, hvem der er god til Excel, hvem der skriver godt, osv. Så får I helt sikkert en vellavet opgave!

 

#4 Aftal rammer

Det er vigtigt at sætte nogle rammer for jeres gruppearbejde. På den måde sikrer I også, at I ikke bliver uvenner over småting. Er det vigtigt at alle altid møder op eller er det OK at blive væk en enkelt gang? Hvor længe skal jeres møder vare? Hvor og hvornår skal I mødes? Har I svært ved at finde tid til jeres gruppearbejde, så aftal eventuelt en fast ugentlig dag, så I altid ved, at hver torsdag kl. 14-17, der skal I mødes med gruppen. 

 

#5 Stil krav til hinanden

Det er helt OK at have forventninger til hinanden, for I er jo afhængige af hinanden for at få opgaven lavet. Man kan altså godt både forvente at de andre i gruppen laver de aftalte ting og at folk kommer til tiden. Vær ikke bange for at sige det til hinanden, hvis nogen i gruppen ikke overholder aftalerne. 

 

#6 Husk hyggen

Selvom man følger ovenstående råd, så ved vi godt, at det kan være en sur omgang at lave gruppearbejde. Derfor anbefaler vi at gøre møderne hyggelige! Læser I sammen op til eksamen og sidder hele dage sammen, så spis eventuelt morgenmad sammen inden I starter eller slut gruppedagen af med en gang aftensmad. Er jeres møder kortere, så lav en kageordning! Og bliver I trætte af skolens kedelige omgivelser, kan I mødes hjemme hos én af jer i stedet. Det gør det altså lidt mere hyggeligt. 

)