Nyt studie lig med ny bolig? - 4 tips til din boligsøgning

Dette indlæg er leveret af Mikonomi

 

Det er d. 28. juli, klokken er 00.01, og sammen med 65.164 andre håbefulde unge, har du netop fået at vide, at du er kommet ind på studiet. 

Du skal derfor til at flytte (hjemmefra), og tanken om at du nu skal til at finde en lejlighed, der ikke ripper din økonomi, er stor nok til at man kan vende sig i den og ligger tæt på dit uddannelsessted er nærmest uoverskueliv. 

 

Mangel på SU-venlige boliger

Ifølge en undersøgelse foretaget af Nordea, lå gennemsnitshuslejen for unge mellem 18 og 29 år i 2016 på 3.300 kr. Yderligere viste denne undersøgelse, at ejerlejligheder fremlejet af eksempelvis forældre repræsenterede den billigste husleje i denne aldersgruppe.

Dog faldt udbuddet af ejerlejligheder med 14,5% på blot et år. Samtidigt med denne nedgang steg kvadratmeterprisen med 9,2% fra 2016 til 2017. Samme tendens illustreres hos andelslejligheder, hvor der ligeledes er sket et drastisk fald i udbuddet. Udbuddet halveres fra 2015 til 2017, som helt præcist faldt med hele 52,4% i denne periode.

Ses der på ungdomsboliger samt kollegier, lå gennemsnitshuslejen for disse på 3.020 kr. i 2016. Dog var der i perioden fra den 1. august 2015 til den 1. august 2016 kun 3.413 ungdomsboliger i København til 13.557 ansøgere. I denne periode flyttede kun 35% af de studerende, hvilket efterlod 1.193 ledige boliger til de mange ansøgere. Dette betød derved, at kun 8,8% af de studerende, der ansøgte om en bolig fik plads i den periode.

 

 4 tips til at finde bolig

Du har nu fundet ud af, at boligmarkedet i Danmark er hårdt og nådesløst. Derfor er det vigtigt, at du tager hånd om situationen og handler baseret på dette. I følgende afsnit præsenteres fire håndgribelig tips, der har til formål at gøre boligsøgningen lettere for dig.

 

1. Find ud af hvad der er muligt

Efter du har dannet dig et overblik over de forskellige muligheder, er det en god ide at finde ud af, hvilke der er relevante for dig. Har du en ven, der fremlejer hans lejlighed? Har dine forældre mulighed for at købe en ejerlejlighed, som de kan fremleje til dig? Har du mulighed for at låne penge i banken til en andelslejlighed? Du kan eventuelt læse mere om lån her. 

 

2. Klarlæg dine behov og ønsker

Selvom du i dagens hårde boligmarked muligvis ikke kan være alt for kræsen, bør du alligevel klarlægge, hvad dine umiddelbare behov og ønsker er. På denne måde bliver din søgning mere specifik og lettere for dig. Du kan med fordel klarlægge best case og worst case scenario. Altså, hvad er den mest optimale løsning for dig, og hvilken løsning ville du være villig til at acceptere i værste fald. Ønsker du eksempelvis at bo sammen med andre eller alene? Vil du bo i midten af København eller uden for storbyen? Disse er spørgsmål, der er vigtige at overveje, inden du starter med at søge.

 

3. Læg et budget baseret på ovenstående

Efter du har fundet ud af, hvad der er muligt for dig samt, hvilke krav du har, kan du lægge et budget. Start med at vurdere din indtægtskilder, hvor meget modtager du i udeboende SU? Hvor meget får du udbetalt fra dit fritidsjob? Herefter kan du begynde at lægge et budget og danne dig et overblik over, hvor meget du maksimalt kan betale i husleje.

 

4. Søg bredt og vær proaktiv

Grundet dette hårde boligmarked er det vigtigt, at du sørger for at søge bredt. Du kan eksempelvis starte med at søge efter best case scenario og derefter worst case scenario. Ligeså bør du sørge for at være proaktiv, tøv ikke med at presse på og svar hurtigt, når du tilbydes en mulighed.

 

Med disse 4 simple tips i baghovedet, bør du være bedre rustet til at gå Danmarks  barske boligmarked i møde. 

 

LLO studierabat Få tjekket din lejekontrakt hos LLO
ISIC Care studieforsikring Har du husket forsikringen? Få alt samlet i én pakke.
Rentsafe studierabat Få styr på boligsøgningen med RentSafe
)